WhatsApp Nedir, Tarihçesi, WhatsApp İndirme Nasıl Yapılır? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, farklı platformlarda sorunsuz çalışabilme özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma, arama ve iletişim uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia gibi çeşitli telefon modelleriyle uyumlu olan bu uygulama, 2G, 3G, 4G veya Wi-Fi internet bağlantısı üzerinden kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj, belge gibi içerikleri iletebilmesini sağlar. WhatsApp Messenger’ın kuruluşu, eski Yahoo! çalışanları olan Brian Acton ve Jan Koum tarafından ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde gerçekleştirilmiştir.
Hızla artan popülerliği ile dikkat çeken WhatsApp Messenger üzerinden yapılan iletişim trafiği, Ağustos 2012’den Ocak 2013’e kadar %75 oranında bir artış göstermiş ve 2012 yılında toplamda %500’e ulaşmıştır. Dünya genelinde kayıtlı kullanıcı sayısı bakımından en yüksek sıralarda yer alan bu uygulama, siber hizmetler arasında önemli bir konumda bulunmaktadır.
19 Şubat 2014 tarihinde Meta, Inc. tarafından yapılan 19 milyar USD değerindeki satın alma işlemiyle WhatsApp, 4 milyar USD nakit para, 12 milyar USD hisse senedi ve 3 milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi karşılığında devralınmıştır. Ancak bu satın alma işlemi, bazı kişisel hakları ve bilgi mahremiyetini savunan gruplar tarafından eleştirilmiş ve durdurulması talep edilmiştir. Mark Zuckerberg ise yaptığı açıklamada, WhatsApp’ın 1 milyar kullanıcıya ulaştığını duyurmuştur.
WhatsApp’ı indirmek oldukça basit bir süreçtir. İşletim sistemine bağlı olarak farklı adımlar takip edebilirsiniz. İşte WhatsApp’ı indirmek için temel adımlar:
Google Play Store’a Girin:
Telefonunuzun ana ekranında veya uygulama menüsünde bulunan “Play Store” uygulamasını açın.
Arama Yapın:
Üstteki arama çubuğuna “WhatsApp” yazın.
WhatsApp’ı Seçin:
WhatsApp Messenger uygulamasını bulun ve seçin.
İndir ve Kur:
“İndir” veya “Yükle” düğmesine tıklayın. İndirme ve kurulum tamamlandığında “Aç” düğmesi belirecektir.
WhatsApp Kurulumu:
Açılan WhatsApp uygulamasını başlatın ve telefon numaranızı girin. Ardından gelen doğrulama kodunu bekleyin ve hesabınızı oluşturun.
App Store’a Girin:
iPhone’unuzun ana ekranında veya uygulama menüsünde bulunan “App Store” uygulamasını açın.
Arama Yapın:
Sağ üst köşede bulunan arama simgesine dokunun ve “WhatsApp” yazın.
WhatsApp’ı Seçin:
WhatsApp Messenger uygulamasını bulun ve “İndir” düğmesine dokunun.
Kimlik Doğrulama:
App Store hesabınıza giriş yapmanız istenebilir veya parolanızı girmeniz istenebilir.
İndir ve Kur:
İndirme ve kurulum tamamlandığında, WhatsApp uygulamasını açın.
WhatsApp Kurulumu:
Açılan WhatsApp uygulamasında telefon numaranızı girin. Ardından gelen doğrulama kodunu bekleyin ve hesabınızı oluşturun.
WhatsApp’ı başarıyla indirdikten ve kurduktan sonra, arkadaşlarınızla iletişim kurmaya başlayabilirsiniz.
Jan Koum, 24 Ocak 2009 tarihinde Kaliforniya’da WhatsApp’ı kurarak uygulamaya hızlı bir başlangıç yaptı. Koum, “WhatsApp” adını tercih etti, çünkü bu ifade “naber” anlamına gelir ve bir ay sonra, yani 24 Şubat 2009’da, doğum gününde WhatsApp Inc.’i Kaliforniya’da resmen kurdu. Ağustos ayında WhatsApp 2.0, iPhone için App Store’da kullanıcılara sunuldu. Ekim ayında diğer kurucu Brian Acton, beş eski Yahoo! meslektaşını 250.000 $ yatırım yapmaya ve kurucu ortak statüsü elde etmeye ikna etti. Aralık ayında, uygulamaya fotoğraf ve video dosyaları gönderme özelliği eklenmiş oldu. 2010 yılında, WhatsApp’a ilk grup özellikleri eklendi. Mesajlaşma özelliği, Ağustos 2010’da Android sistemine de dahil edildi.
2012 Ağustos ayında WhatsApp destek personeli, iOS ve Android için WhatsApp yazılımının “en son sürümünde” mesajların şifrelendiğini açıkladı. 2013 Ağustos ayında ise WhatsApp, sesli mesajlaşma özelliğini tanıttı.
Kasım 2014 tarihinde WhatsApp, gönderenleri, mesajlarının alıcı tarafından okunduğunda bilgilendiren “Okundu” adlı iki mavi tik özelliğini kullanıcılara sundu. Ancak bir hafta içinde WhatsApp, kullanıcıların bu özelliği istedikleri zaman devre dışı bırakmalarına olanak tanıyan bir güncelleme sundu. Mart 2015’te ise WhatsApp, iki hesap arasında sesli aramaları ekledi. Ocak 2016’da Jan Koum, WhatsApp’ın artık yıllık 1 $ abonelik ücreti talep etmeyeceğini duyurdu. Mart ayında belge paylaşımını mümkün kılan PDF dosyalarının paylaşım özelliği eklendi.
10 Mayıs’ta WhatsApp, hem Windows hem de Mac işletim sistemleri için kullanıma sunuldu. Kasım 2016’da iki hesap arasında video görüşmeleri, Temmuz 2018’de ise dört adede kadar hesaplar için grup sesli ve görüntülü görüşmeleri eklendi. 25 Ekim 2018’de WhatsApp, çıkartmalar için destek sunma kararı aldı.
24 Şubat 2017’de WhatsApp, Snapchat benzeri “Hikayeler” özelliğini kullanıcılara sunarak büyük bir yenilik gerçekleştirdi. Kullanıcılar, filtre ve eklemeler kullanarak 24 saat boyunca görüntülenebilen resim, video, müzik, link ve yazı paylaşarak durumlarını güncelleme imkanı buldular. Bu özellik, önce 2 Ağustos 2016’da Instagram’da, ardından Mart 2017’de Facebook tarafından da kullanılmaya başlandı. Ekim 2017’de konum paylaşma özelliği eklendi.
Ocak 2018’de WhatsApp, küçük işletmelerin kullanımı için özel olarak geliştirilen WhatsApp Business’ı piyasaya sürdü. 2020’nin başlarında ise iPhone ve Android cihazları için “gece modu”nu kullanıma sundu.
Ekim 2020’de WhatsApp, kullanıcıların bireysel sohbetleri ve grup sohbetlerini sonsuza kadar sessize alabilmelerine olanak tanıyan bir özelliği aktive etti. Sohbeti sessize alma seçenekleri, “8 saat”, “1 hafta” ve “Her zaman” gibi çeşitli zaman dilimlerini içerir. “Her Zaman” seçeneği, başlangıçta bulunan “1 yıl” seçeneğinin yerini alarak kullanıcılara daha fazla esneklik sağlar.
Ocak 2021’de WhatsApp, 8 Şubat 2021 tarihine kadar kabul edilmesi gereken yeni bir Gizlilik Politikası duyurdu. Bu politika, WhatsApp’ın ana şirketi olan Facebook ile veri paylaşımına izin verecektir. Ancak, bu güncelleme AB’de GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) ilkelerini ihlal ettiği için AB ülkelerinde geçerli değildir. Facebook veri paylaşımı ve netlik eksikliği konusunda alınan tepkiler üzerine WhatsApp, güncellemeyi 15 Mayıs 2021’e erteledi. 1 Mart 2021’de, İran, Brezilya ve Endonezya’da üçüncü taraf animasyonlu çıkartmalar için destek sunarak kullanıcı deneyimini geliştirdi.
24 Mart 2021’de WhatsApp, dünya çapında üçüncü taraf animasyonlu çıkartmaları kullanıcılara sunarak iletişim çeşitliliğini artırdı. 25 Mayıs 2021’de getirilen sesli mesajlara oynatma hızı özelliği ise kullanıcılara sesli mesajların hızını 1,5x ve 2x oranında artırabilme imkanı tanıdı.
Temmuz 2021’de WhatsApp, Android beta sürümünde geliştirilen bir güncelleme ile kullanıcılara sıkıştırılmamış görüntülerin ve videoların üç farklı seçenekte gönderilebileceği bir özellik sundu: Otomatik, En İyi Kalite ve Veri Tasarrufu. Aynı ay içerisinde, Android beta sürümü, Facebook’un bulutunda depolanan yedeklemeler için uçtan uca şifrelemeyi aktive etti. Bu sayede, kullanıcılar şifre ve kurtarma anahtarı olmadan erişilemeyen güvenli yedekleme seçeneğinden faydalanabiliyorlar. Ayrıca, WhatsApp’ı telefon oturumu açık olmadan masaüstü cihazlarda başlatma imkanı sunan çoklu cihaz desteği de test aşamasındadır.
4 Ekim 2021’de Facebook, 2008’den beri yaşanan en büyük kesintiyi yaşadı. Bu kesinti, Facebook’a ait diğer platformları da etkileyerek Instagram ve WhatsApp gibi hizmetleri etkiledi. Güvenlik uzmanları, yaşanan sorunun muhtemelen DNS ile ilgili olduğunu tespit etti.
Kasım 2021’de WhatsApp, kullanıcılara mesajlara tepki verme ve alınan tepkileri görüntüleme imkanı sunacağını açıkladı. Ayrıca, WhatsApp’ın 2.2147.4 numaralı Beta sürümünde, mesajları herkesten silme süresi 1 saat 8 dakika 16 saniyeden daha uzun bir süreye çıkarıldı.
Aralık 2021’de WhatsApp’ın, kullanıcıların çevrimiçi durumlarını “Son Görülme” özelliği ile gizleme seçeneği getirdiği bildirildi. Bu seçenek, varsayılan olarak etkindir ancak kullanıcılar, çevrimiçi durumlarını tüm kişilere gösterme seçeneğini tercih ettiklerinde ayarları değiştirebilirler. Ayrıca, daha kullanıcı dostu bir arayüz ve sesli mesaj göndermeden önce dinleme seçeneği gibi yeni özellikler de sunuldu.
Nisan 2022’de WhatsApp, Topluluklar adlı yeni bir özellikle kullanıcılarını buluşturma planlarını açıkladı. Bu özellik, birkaç grup sohbetini paylaşılan bir alanda birleştirme, birleşik bildirimler alma ve daha küçük tartışma grupları oluşturma imkanı tanıyacak. Ayrıca, mesajlara tepki verme, grup yöneticilerinin mesajları silme yeteneği ve 32 kişiye kadar olan sesli aramalar gibi yenilikler de duyuruldu. Mayıs 2022’de dosya yükleme sınırı 100 MB’tan 2 GB’a çıkarıldı ve maksimum grup boyutu 512 üyeye yükseltildi.
10 Mayıs 2016’da, WhatsApp mesajlaşma hizmeti, Microsoft Windows ve macOS işletim sistemleri için kullanıma sunuldu. Bu uygulama, WhatsApp Web formatına benzer bir şekilde çalışır ve kullanıcının mobil cihazıyla senkronize olabilir. Uygulama, Windows 8, OS X 10.10 (OS X Yosemite) ve üzeri işletim sistemlerini destekler. Kullanıcılar, tarayıcıları üzerinden web.whatsapp.com adresine giderek WhatsApp uygulamasına erişip, Menü’den Web WhatsApp’a girip ekrandaki QR kodunu telefona okuttuktan sonra bilgisayarları üzerinden WhatsApp’a oturum açabilirler. Bu yöntem, sohbetlere daha kolay ve hızlı bir erişim sağlar.
WhatsApp Web, ilk çıktığında sadece Google Chrome tarayıcısında çalışıyordu, ancak sonraki güncellemelerle Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarında da kullanılabilir hale getirildi.
2019’da iPad desteğinin geleceğine dair bazı söylentiler dolaştı. Ancak, Mart 2020 itibarıyla WhatsApp’ın Apple iPad’de çalışmadığı resmi olarak belirtildi. WhatsApp’ın iOS sayfasında (Mart 2020’de alınan bilgilere göre), “WhatsApp bir telefon uygulamasıdır, bu nedenle iPod ve iPad desteklenen cihazlar değildir” ifadesi yer alıyor.
18 Kasım 2014’te, Open Whisper Systems ve WhatsApp, işbirliklerini duyurarak uçtan uca şifreleme sağlamak amacıyla Signal’de kullanılan şifreleme protokolünü her WhatsApp istemci platformuna entegre etti. Open Whisper Systems, bu protokolü Android için zaten WhatsApp istemcisine eklediklerini belirtti ve diğer istemciler, grup/medya mesajları ve anahtar doğrulama desteğinin kısa süre içinde geleceğini açıkladı.
5 Nisan 2016’da, WhatsApp ve Open Whisper Systems, WhatsApp üzerinde “her türlü iletişimi” kapsayan uçtan uca şifrelemeyi tamamladıklarını ve kullanıcıların birbirlerinin anahtarlarını doğrulama yeteneğine sahip olduklarını duyurdu. Kullanıcılara ayrıca, bir muhabirin anahtarı değiştiğinde haberdar olmak için ilk kullanımda güven mekanizmasını etkinleştirme seçeneği sunuldu. Beyaz kitaba göre, WhatsApp mesajları Signal Protokolü ile şifreleniyor. WhatsApp aramaları SRTP ile şifrelenir ve tüm istemci-sunucu iletişimleri “ayrı bir şifreli kanal içinde katmanlanır”. WhatsApp tarafından kullanılan Signal Protocol kitaplığı açık kaynaklıdır ve GPLv3 lisansı altında yayınlanır.
Durum güncellemeleriniz, yalnızca telefon rehberinizde kayıtlı olan veya sizin numaranızı rehberine kaydeden kişiler tarafından görülebilir. Paylaşım tercihinize bağlı olarak durum güncellemelerinizi tüm kişilerinizle veya belirli kişilerle paylaşabilirsiniz.